top of page
  • Forfatters billedeSteen Pedersen

Blænde, lukketid og ISO



Jeg forklarer dig kort i det efterfølgende ISO, lukketid og blænde.


Blænde refererer til åbningen i kameraets objektiv, som kontrollerer mængden af lys, der når sensoren. Blænden måles i f-stop-værdier som f/2.8, f/5.6 osv. En lav f-stop-værdi (f.eks. f/1.8) betyder, at blænden er åben, og der kommer mere lys ind. Dette giver en lav dybdeskarphed, hvor baggrunden er sløret, og motivet er i fokus. En høj f-stop-værdi (f.eks. f/16) betyder, at blænden er mindre åben, hvilket reducerer mængden af lys og øger dybdeskarpheden, hvilket gør både forgrunden og baggrunden mere skarpe.

ISO, lukkertid og blænde arbejder sammen for at skabe den ønskede eksponering (lysstyrke) i et fotografi. Ændringer i en af disse indstillinger kan kræve justeringer i de andre for at opnå den ønskede billedeffekt.


Lukkertid henviser til den tid, hvor kameraets lukker er åben, og sensoren eksponeres for lys. Den måles i sekunder eller brøkdele af sekunder. En kort lukkertid som f.eks. 1/1000 sekund tillader kun en kort mængde lys at nå sensoren og er velegnet til at fryse hurtige bevægelser eller skabe skarpe billeder i godt lys. En længere lukkertid som f.eks. 1 sekund lader mere lys nå sensoren og kan bruges til at indfange bevægelsesspor eller skabe effekter som slørede vandfald. En længere lukkertid kræver normalt brug af stativ for at undgå rystede billeder på grund af kamerabevægelse.


ISO refererer til kameraets følsomhed over for lys. Det stammer fra filmens æra, hvor forskellige filmruller havde forskellige følsomheder over for lys. I digitale kameraer refererer ISO til sensorfølsomheden. Jo højere ISO du vælger, desto mere lys vil sensoren opfange, hvilket kan være nyttigt i svagt lys. Dog kan høj ISO også medføre støj eller kornethed i billedet. Lav ISO bruges typisk i godt belyste omgivelser for at opnå skarpere og mindre støjfyldte billeder, mens høj ISO bruges i mørkere situationer.



Comments


bottom of page