top of page
  • Forfatters billedeSteen Pedersen

Fuldmåne

Opdateret: 16. sep. 2023

Fuldmåne refererer til den fase af månen, hvor hele den synlige halvdel af månen er oplyst af sollys og derfor ser ud til at være rund og fuld på himlen.



Her er nogle vigtige fakta om fuldmåne:

  1. Cyklus: Månen går gennem en cyklus, der varer cirka 29,5 dage, kendt som en månemåned. Fuldmåne forekommer cirka midt i denne cyklus, omkring dag 14-15.

  2. Udseende: Under en fuldmåne ser månen rund og fuldstændig oplyst ud, når set fra Jorden. Dette skyldes, at solen er direkte bag os i forhold til månen, og lyset fra solen rammer den synlige side af månen.

  3. Tidspunkt: Fuldmånen kan ses om natten og er normalt synlig hele natten fra solnedgang til solopgang.

  4. Egenskaber: Fuldmånen er blevet knyttet til en række myter, traditioner og overtro i forskellige kulturer. Nogle mennesker tror, at den kan påvirke menneskelig adfærd, selvom videnskabelig evidens for dette er begrænset.

  5. Fænomener: Nogle gange kan der forekomme specielle fænomener i forbindelse med fuldmånen, som tidevandsændringer (højvande), selvom solen også spiller en stor rolle i tidevandsprocesserne.

  6. Observation: Fuldmånen er en fantastisk tid til at observere månen med simple teleskoper eller endda det blotte øje. Du kan se detaljer på månens overflade, som kratere og bjergkæder.

  7. Månekalender: Fuldmånens dato varierer fra måned til måned, så det er muligt at finde en månekalender, der viser tidspunkterne for kommende fuldmåner.

Det er vigtigt at bemærke, at fuldmånen er en naturlig fase i månens cyklus og har ingen direkte indvirkning på mennesker ud over den visuelle skønhed og de kulturelle og historiske associationer, der er knyttet til den.

Comments


bottom of page